– Disse jentene er som sendt fra himmelen

Publisert 07.07.22

– Jentene er som sendt fra himmelen. Det har vært en kamp å få tak i folk, sier daglig leder på Wrightegaarden.

Fra krig og drepte til solkysten med glade sommergjester: For Veronika (25) og Maryna (34) består livssituasjonen de siste månedene av ekstreme kontraster.

De er begge flyktninger fra krigen i Ukraina, og begge har fått jobb på Wrightegaarden, en som bartender, en som servitør. Jobbene er uvant for jentene. Veronika Bubenko er advokat, Maryna Bovt er profesjonell folkesanger med master i musikk og kultur. Begge snakker godt engelsk, og de har starta på norskkurs.

PD møtte dem på Wrightegaarden torsdag formiddag. De kom sammen med Emma Rowlands-Balendran fra flyktningtjenesten i Bamble. NAV har tatt godt imot jentene og skaffet dem bolig og jobb.

Mor og datter flyktet i bil

– De er veldig selvdrevne. På Wrightegaarden har de sagt at disse jentene er som sendt fra himmelen, sier Emma.

– Ja, det stemmer. Det har vært en kamp å få tak i folk. Mange trenger lang opplæring og det har vi ikke hatt tid til. Disse jentene har bare kasta seg inn og er som utlært.

Drømmepersonell?

– Ja, helt sinnssykt. De er flinke og pliktoppfyllende, sier Akerhaugen.

Veronika Bubenko flyktet fra bomber og eksplosjoner i hjembyen Kiev i mars, i bil sammen med moren sin. De brukte fire dager til Norge og bodde først hos venner i Skien. Derfra ble de sendt til mottak i Bergen og i juni videre til Bamble.

– Vi bor på Rugtvedt. De tar veldig godt vare på oss. I leiligheten vi flyttet inn i var det alt fra sjampo til teskjeer, sier Veronika.

Onsdag kveld spilte legendariske Manfred Mann's Earth Band på Wrightegaarden. Nærmere 600 var inne. Jentene jobba til klokka 02. Konserten var så bra at Veronika dansa bak bardisken.

– Det var veldig gøy!

– Smerte

Hvordan opplever du de voldsomme kontrastene i livet ditt?

– Vi er veldig takknemlige for Norge og alle som hjelper oss så vi kan være trygge her. Flukten fra krig og livet vi hadde er en stor smerte, men det hjelper ingen å bare sitte og lese nyheter og være deprimert, sier Veronika.

Hun er fortsatt nært knyttet til hjemlandet og har blitt kjent med mange ukrainere som har flyktet til Norge. De har møtt hverandre på mottak og rundt omkring og holder kontakten. Slik har de på kort tid fått venner over hele Norge.

Maryna forteller at noen spør henne hvordan hun kan smile når det er så ille i Ukraina.

– Jeg er en positiv person, men jeg vet at hver dag og hver time dør folk i Ukraina.

Hun kom til Bamble i mai via mottak på Kongsberg og har fått bolig ved Sundby.

Emma forteller at hun har god kontakt med daglig leder Jørn Akerhaugen på Wrightegaarden.

– Jeg sa til jentene at jeg vet om et bra sted dere kan jobbe, sier Emma.

– Via NAV har vi fått tre stykker som jobber på alle konsertene i sommer. Vi trenger enda flere flinke folk, sier Jørn.